Mimořádná opatření v našich farnostech vůči šíření nákazy koronaviru

Vážení farníci,

vzhledem k současné situaci ve společnosti a nařízení vydané státem, ČBK a Biskupstvím královehradeckým musíme přistoupit k následujícím bezpečnostním opatřením, která jsme projednali včera na pastorační radě a která budeme realizovat v našich farnostech takto:

 

BOHOSLUŽBY V NEDĚLI:

  1. kostele sv. Vavřince bude odpočítán počet účastníků do 100.
  2. Ostatní příchozí budou odkloněni do kaple na faru, kde bude realizován buď přenos z kostela na obrazovku nebo reprodukovaný přenos mše sv. z rádia Proglas, který začíná v 9.00 hod. V rámci poslechu bohoslužby bude možné přistoupit ke svatému přijímání.
  3. Zároveň doporučujeme účast na mši sv. v okolních farnostech, kde běžná účast nepřesahuje 40, resp. 20 v Zámrsku a Slatině, účastníků bohoslužeb. Pro lepší koordinaci Vás žádáme o zapsání Vaší účasti do tabulky na níže uvedeném odkazu. Prosíme tímto mladší generaci, aby předala informaci starším a pomohla jim k zapsání účasti. Doporučujeme, aby si mobilní rodiny vybrali na tento měsíc kostel, kam budou pravidelně dojíždět.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1LbOfDBxPMXR16Oau_3dFrUGS05k-5lA1B46NuX9CWXI/edit?usp=sharing

  1. Večerní sobotní mše sv. s nedělní platností ve Vysokém Mýtě je přesunuta do chrámu sv. Vavřince z důvodu velké koncentrace lidí v kapli a navíc v nevhodném teplém prostředí.

 

ÚČAST SENIORŮ:

  1. Všem věřícím, kteří dosáhli věku 70 let a dále chronicky nemocným a osobám se sníženou imunitou udělil diecézní biskup dispens od povinné účasti na nedělní bohoslužbě, a to bez ohledu na místní situaci, též až do odvolání.
  2. Seniorům doporučujeme návštěvu mší svatých během týdne.
  3. Dále je možnost sledovat mši sv. prostřednictvím rádia či televize. Program najdete zde:

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/200309prime-prenosy-bohosluzeb-od-9-do-15-brezna-2020

 

MŠE SVATÉ V TÝDNU:

  1. Všechny mše sv. jsou přeložené do kostela sv. Vavřince.

 

PASTORAČNÍ AKTIVITY:

  1. Duchovní obnova s P. Josefem Matrasem tuto sobotu 14.3. proběhne, vzhledem k tomu, že obvyklá účast bývá cca 30 lidí.
  2. Výuka náboženství se až do odvolání ruší.
  3. Středeční pravidelné setkávání nad liturgií následující neděle s P. Kunertem dnes 11.3. proběhne, od příštího týdne je pozastaveno.
  4. Příprava dospělých na svátosti bude pokračovat.
  5. Setkávání mládeže
  6. Kurz Up2Me bude zatím pokračovat.

 

MODLITBA ZA OCHRANU NAŠEHO MĚSTA PŘED ZHOUBNOU NEMOCÍ:

  1. Vpondělí 16.3. proběhne při vyzvánění zvonu sv. Jiří, na kterém je nápis „Svatý Jiří, ochraňuj naše město!“, v 17:00 společná modlitba Anděl Páně u morového sloupu na náměstí Přemysla Otakara II. Na tuto modlitbu naváže mše sv. v 17:30 v kostele sv. Vavřince.
  2. Budou vyzvány i ostatní křesťanské církve k připojení se ke společným modlitbám za ochranu našeho města před zhoubnou nemocí tím, že každý den v týdnu by se za občany modlila jedna církev.

 

Přidáváme odkaz na text o. biskupa, kde jsou uvedené další instrukce a opatření v chrámech:

http://www.bihk.cz/aktuality/zpravy/5684-aktualizace%3A-nova-pravidla-proti-sireni-viru.html

 

FACEBOOK FARNOST VYSOKÉ MÝTO

Nové informace můžete sledovat na facebooku farnosti, který byl založen.

https://www.facebook.com/Farnost-Vysok%C3%A9-M%C3%BDto-111765280435849/

 

Děkujeme za pochopení a spolupráci.

P. Pavel Mistr