Adventní hra – rozsviťme okna v našem městě

Obrázek  Vendula Hegerová

Rádi bychom vás přizvali k adventní hře, během které se od 1. do 24. prosince v našem městě Vysokém Mýtě postupně rozsvítí na různých místech 24 vyzdobených oken s jednotlivými číslovkami.

Obrázek herního plánu namalovala dětská ilustrátorka Vendula Hegerová, kterou o něj požádala paní Klara Jirkovská. Ta se na Vendulu Hegerovou obrátila s dotazem, zda bych pro jejich akci v městečku udělala omalovánku. A tak se tento krásný projekt dostal i k vám…

V čem hra spočívá?

Nejdříve je potřeba se domluvit mezi 24 rodinami, které si mezi sebou rozdělí 24 dní v kalendáři 1.- 24. prosince. Každá rodina pak má za úkol vánočně vyzdobit okno s použitím přiděleného čísla a v daný den pak okno rozsvítit. Můžete využít světýlka nebo např. vyrobit číslo z barevných papírů… Ten den si také rodina může v určitém čase připravit pro ostatní nějaký drobný program (např. zpívání z okna, drobný dáreček apod.). Od toho dne pak okno bude již svítit každý večer, vždy v čase od 16.00 do 18.00 hod.

Když děti objeví nové rozsvícené okno, můžou si v níže přiloženém herním plánu vybarvit domeček s daným číslem. Herní plán dostanou děti u prvního okna (tj. 1.12.) nebo již při mši sv. a po mši sv. na 1. neděli adventní (tj. 28.11.) v kostele sv. Vavřince.

Jak zjistím, který den, se které okno rozsvěcí?

Každý den budeme na facebooku farnosti zveřejňovat nápovědu a souřadnice (dle níže uvedené mapy Vysokého Mýta), které vás k danému oknu zavedou. Tyto indicie budeme také postupně přidávat do této tabulky:

DATUM DEN V TÝDNU SOUŘADNICE NÁPOVĚDA FOTO OKNA
1.12.2021 středa C2 Prozkoumej okna na budově, která je mezi sochou Panny Marie Knířovské a sochou sv. Vavřince. (Nápověda: Hledej někoho s křídly!) Pod tímto oknem si budeš moci vyzvednout obrázek s domečky, které budeš během této adventní hry postupně vybarvovat. Obrázky zde budou k dispozici i v další dny.
2.12.2021 čtvrtek B4 Od vlakové zastávky město se vydej směrem k nemocnici (LDN). Až budeš mít nemocnici po levé ruce, dívej se pozorně vpravo.
3.12.2021 pátek D2 Projdi Choceňskou branou a u Mikáda přejdi na druhou stranu. Zde už osvícené okno objevíš.
4.12.2021 sobota C3 Od plaveckého bazénu se vydej směrem k podchodu. Okno bys neměl minout, ale dívej se pořádně nahoru… Před správným domečkem na vás bude čekat minipřekvapení.
5.12.2021 neděle B3 Dnešní rozsvícené okno hledej v blízkosti základní školy, nedaleko od busty Aloise Jiráska. Na plotě na tebe bude čekat malé překvapení…
6.12.2021 pondělí C1 Najdi na náměstí lékárnu. Zahni do boční uličky a poté zahni doleva a běž směrem k Sokolovně. Tam najdeš osvícené okno a možná i drobný dáreček na parapetu…
7.12.2021 úterý B3 Rozsvícené okno najdeš na domě, který je v blízkosti jedné z vysokomýtských základních škol. Nachází se na pomyslné spojnici mezi vlakovou zastávkou a nádražím a ulice, kde dům stojí, nese jméno po významném hudebním skladateli, autorovi Rusalky. Pokud sečteme jednotlivá čísla popisného, dostaneme číslo menší než 20, dělitelné současně 5 a 3. Tak hodně štěstí!
8.12.2021 středa C2 Z náměstí v rohu, kde je Komerční banka, se vydej do ulice, ve které nejsou výlohy. Rozsvícené okno najdeš cca v půlce.
9.12.2021 čtvrtek D2 Dnes se vyprav na Jablonského náměstí. Osvětlené okno najdeš na jednom z rohových domů. A když přijdeš v tento den, můžeš se těšit na písničku za oknem…
10.12.2021 pátek E3 Dnes si uděláš vycházku až za hřbitov. Od zadní hřbitovní brány zahni doprava a pak druhou ulicí do leva. Jméno této ulice ti připomene básničku „Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les. Tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý …“. Běž touto ulicí, dokud rozsvícené okno neobjevíš. Když přijdeš k oknu tento den, budou se z něho ozývat koledy…
11.12.2021 sobota D4 Odboč z ulice Českých bratří směrem k hlavní bráně na hřbitov a rozsvícené okno najdeš cestou.
12.12.2021 neděle E4 Od zadního vchodu na hřbitov zahni směrem k poli a hledej zaparkovaný karavan. Na plotě pro vás bude čekat nějaká drobnost.
13.12.2021 pondělí C2 Okno je v samém středu města, jen asi 75 m od morového sloupu. (Směrem ke kostelu ale nechoď…) A možná se můžete těšit na něco horkého…
14.12.2021 úterý B3 Vydej se od vlakové zastávky město směrem k nemocnici. Okno najdeš již asi po 120 krocích. Kdybys náhodou dorazil autem, můžeš si ho tu nechat rovnou umýt…
15.12.2021 středa C5 Víš, kde je hospoda „U Brežněva“? Tak se vydej tím směrem a u branky tě přivítá zlatý pes a rozsvícené okno.
16.12.2021 čtvrtek C2 Z náměstí se vydej směrem k Pražské bráně. Rozsvícené okno nemůžeš minout… Ten den se tam budou dít od 17.15 do 18.30 velké věci…
17.12.2021 pátek D3 Najdi prodejnu Konzum, která je v blízkosti hřbitova. Když budeš mít prodejnu za zády, přejdi silnici a zahni do první ulice vlevo. Zde osvícené okno objevíš. Když pak dům obejdeš z druhé strany, čekají tam na tebe prolézačky…
18.12.2021 sobota C1 Od Husova sboru přejdi opatrně na druhou stranu a běž do ulice vlevo. Rozsvícené okno najdeš hned za pár kroků.
19.12.2021 neděle C3 Od kostela sv. Vavřince jsi směrem do Jungmanových sadů. Rozsvícené okno objevíš vpravo kousek před tím, než dojdeš ke schodům do parku.
20.12.2021 pondělí D4 Od kostela Nejsvětější Trojice běž Javornického ulicí dolů z kopce. Přejdi rovně křižovatku u evangelického kostela a pokračuj dál. Rozsvícené okno najdeš po 225 m.
21.12.2021 úterý A3 Od pivovaru se vydej stejnojmennou ulicí až na samý konec, kde na tebe bude čekat v přízemí rozsvícené okno. Po levé straně uvidíš obchod s potravinami a dole u vchodu budou sáňky s malým překvapením pro tebe…
22.12.2021 středa B5 Od restaurace Družba se vydej směrem k Naději, ale nezahýbej k ní a pokračuj stále rovně. V jednom přízemním okně vpravo rozsvícené okno objevíš.
23.12.2021 čtvrtek C2 Okno najdeš, když se vydáš z náměstí směrem ke kostelu ulicí, která je souběžná s tou, která nese název bílých bytostí, které budeš možná cestou potkávat. Ulice, na jejímž konci okno je, se jmenuje podle autorky knihy „Babička“.
24.12.2021 pátek C3 K tomuto oknu, které je kousek za Litomyšlskou branou směrem do parku, tě zveme již na 14.00 hodinu. Odměnou za tvé putování bude setkání s děťátkem a nejen to…

Jak se můžu do hry zapojit?

Nejlépe je napsat mail na rkfvmyto@tiscali.cz nebo zavolat na telefon 775 391 600 Radce Blajdové. Zde se můžete podívat, které dny jsou ještě volné. Nemusíte bydlet přímo v centru města, ale hledat rozsvícené okno v 9. patře by asi nebylo úplně jednoduché… Když se budete hlásit, tak prosím nahlaste také nápovědu, podle které vaše okno děti najdou (např. 20 kroků od Litomyšlské brány apod.).

Musím hledat rozsvícené okno každý den?

Určitě ne, neboť od daného dne zůstane okno rozsvícené po celou dobu adventu až do Štědrého dne, a to vždy v čase od 16.00 do 18.00 hod.

A jaký je vlastně smysl této adventní hry?

Smyslem je hezky si vyzdobit sousedství, a především vytáhnout děti ven na procházky. Hledání rozsvícených oken pro ně může být pěkným dobrodružstvím. A v této době, kdy se navzájem navštěvovat není úplně vítané, bude i takováto návštěva „pod okno“ milá…

Přejeme pěkný adventní čas plný dobrodružství a objevování našeho města!

Přílohy